4 octombrie 2011

ANCPI trece în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului

Guvernul a aprobat trecerea ANCPI din subordinea Ministerului Administraţiei şi Internelor în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

”Activităţile Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară sunt strâns legate şi interferează cu activităţile aflate în atribuţiile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului” zice doamna blonda a Turismului romanesc....

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului are în coordonare programe de realizare a planurilor de urbanism, de ridicare de date topo-cadastrale, de realizare a băncilor de date urbane, activităţi care intră şi în aria de competenţă a ANCPI. Prin trecerea agenţiei în subordinea MDRT, practicile vor fi unificate şi datele vor standardizate, astfel încât să fie sprijinită politica de dezvoltare regională coordonată de minister.
Ministrul Elena Udrea a arătat că obiectivul MDRT este realizarea cadastrului general la nivel naţional din fonduri publice şi a precizat că, în prezent, se caută soluţii pentru finanţare. ”Realizarea cadastrului general din fonduri publice este un deziderat. Căutăm, în acest moment, resurse financiare pentru realizarea cadastrului general la nivel naţional”, a afirmat ministrul.

Elena Udrea a argumentat nevoia de a soluţiona problema realizării cadastrului general: ”Sunt foarte multe proprietăţi care se suprapun, sunt foarte multe persoane care deţin din titluri aceeaşi proprietate, procese nesfârşite care se generează ca urmare a dorinţei legitime de a soluţiona problemele create ca urmare a restituirilor de proprietăţi care s-au făcut după 1989 şi care, nebazându-se pe un cadastru general, au generat toate aceste confuzii”.
De asemenea, ministrul Elena Udrea a adăugat că lipsa cadastrului general influenţează negativ şi accesul la credite şi a amintit că situaţiile de suprapuneri de titluri de proprietate au condus la procese intentate României la CEDO.
Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a explicat că pentru a trece Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în subordinea MDRT a fost nevoie de decizia CSAT întrucât MAI este o instituţie care face parte din sistemul naţional de ordine publică şi siguranţă naţională, actul de organizare şi înfiinţare fiind avizat de CSAT.

  Sursa informatiei este  Guvernul Romaniei