23 ianuarie 2010

INSPIRE revine in atentia Guvernului



În sedinta de Guvern din 20.01.2010 s-a aprobat Ordonanţa privind instituirea infrastructurii pentru informaţii spaţiale din România.

Prin actul normativ adoptat se urmăreşte înfiinţarea unui portal care să conţină date informatice spaţiale care să fie folosite pentru cartografiere. Acest geo-portal va fi administrat de Ministrul Administraţiei şi Internelor şi Agenţia de Cadastru. Prin intermediul lui vor fi oferite la nivel european toate informaţiile referitoare la infrastructură, care ţin de protecţia mediului.
Actul va avea efecte practice întrucât infrastructura de date spaţiale va putea fi utilizată atât la locul de muncă, în şcoli sau acasă, pentru a găsi date cu privire la riscurile de mediu în orice zonă a UE, un exemplu fiind riscurile la inundaţii.
Agenţii economici vor putea utiliza aceste date în luarea deciziilor. Spre exemplu, în evaluarea riscurilor pentru societăţile de asigurare, în organizarea şi funcţionarea activităţii în domeniul comunicaţiilor, agriculturii, turismului, în exploatarea resurselor naturale.
În plus, promovarea acestui act era necesară întrucât presupune transpunerea unei Directive europene pe care România trebuie să o preia în legislaţie. De asemenea, s-a eliminat un infrigement al Uniunii. Data limită era 25 ianuarie 2010.