23 ianuarie 2010

!!! Propunere modificare regulament autorizare !!!

*******completare si mai ulterioara*******
Regulamentul a fost adoptat exact in forma in care starnise numeroase controverse...
!!!! In atentia persoanelor autorizate ANCPI precum si a celor ce doresc autorizarea... !!!

*******completare ulterioara*******

intre timp regulamentul supus dezbaterii a disparut, ramanind versiunea initiala mai putin controversata in care nu se face referire la cateva aspecte importante cum ar fi introducerea unei noi categorii

"Persoanele fizice autorizate în categoria E pot executa lucrări pentru Primării/Consilii locale la care sunt angajate. Lucrările pe care le pot executa sunt planuri parcelare, planuri de situaţie pentru reţele edilitare locale.
(7) ANCPI/OCPI, va organiza, la cerere, cursuri de pregătire profesională cu angajaţii Primăriilor/Consiliilor locale, în vederea autorizării în categoria E."


*********

ANCPI, aduce la cunoştinţa publicului Regulamentul privind autorizarea persoanelor fizice şi juridice care pot să realizeze şi să verifice lucrări de specialitate în domeniile cadastrului, geodeziei şi cartografiei pe teritoriul României - Eventualele propuneri şi observaţii se pot face la adresa dc@ancpi.ro până la data de 29.01.2010

aici Regulament autorizare

ESDIN... Paris,februarie 2010


În data de 03 februarie 2010 EuroGeographics va organiza la Institutul Naţional Geografic din Paris, Franţa, Cea de-a 2-a întâlnire a stakeholderilor proiectului ESDIN (Susţinerea Infrastructurii Europene de Date Spaţiale prin dezvoltarea celor mai bune practici în cadrul Reţelei de Agenţii Naţionale de Cartografie şi Cadastru).
Pentru detalii accesaţi http://www.esdin.eu/news

ESDIN îşi propune: agregarea datelor provenite din diferite surse în vederea dezvoltării unor servicii web pentru categoriile de date cuprinse în Directiva INSPIRE, implementarea unor servicii care vor spijini agregarea şi interoperabilitatea datelor, dezvoltarea celor mai bune practici pentru dezvoltarea instituţională în vederea realizării obiectivului proiectului, diseminarea celor mai bune practici pentru integrarea informaţiilor, testarea Regulilor de Implementare şi a specificaţiilor INSPIRE într-un mediu operaţional. Astfel se va încuraja utilizarea informaţiilor geografice din sectorul public, prin îndepărtarea obstacolelor tehnice şi accesarea acestora într-o manieră sigură şi în cel mai economic mod.


INSPIRE revine in atentia Guvernului



În sedinta de Guvern din 20.01.2010 s-a aprobat Ordonanţa privind instituirea infrastructurii pentru informaţii spaţiale din România.

Prin actul normativ adoptat se urmăreşte înfiinţarea unui portal care să conţină date informatice spaţiale care să fie folosite pentru cartografiere. Acest geo-portal va fi administrat de Ministrul Administraţiei şi Internelor şi Agenţia de Cadastru. Prin intermediul lui vor fi oferite la nivel european toate informaţiile referitoare la infrastructură, care ţin de protecţia mediului.
Actul va avea efecte practice întrucât infrastructura de date spaţiale va putea fi utilizată atât la locul de muncă, în şcoli sau acasă, pentru a găsi date cu privire la riscurile de mediu în orice zonă a UE, un exemplu fiind riscurile la inundaţii.
Agenţii economici vor putea utiliza aceste date în luarea deciziilor. Spre exemplu, în evaluarea riscurilor pentru societăţile de asigurare, în organizarea şi funcţionarea activităţii în domeniul comunicaţiilor, agriculturii, turismului, în exploatarea resurselor naturale.
În plus, promovarea acestui act era necesară întrucât presupune transpunerea unei Directive europene pe care România trebuie să o preia în legislaţie. De asemenea, s-a eliminat un infrigement al Uniunii. Data limită era 25 ianuarie 2010.

22 ianuarie 2010

mai 2010 - Conferinta europeana de cadastru.


In luna mai 2010 vor avea loc două evenimente importante pentru profesia de geodez, organizate de către Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), Asociaţia Patronală de Cadastru, Geodezie si Cartografie (APCGC), Uniunea Geodezilor din România (UGR) şi CLGE, astfel:

-Primul eveniment, Congresul European de Cadastru, având tema “Specialistul în măsurători cadastrale – construirea drumului spre viitor”, va avea loc în perioada 06 -07 mai 2009;
-Al doilea eveniment, Adunarea Generală CLGE, în perioada 07-08 mai 2010;

Acestea se vor desfăşura în Bucureşti, la Palatul Parlamentului.
mai multe informatii la adresa: www.cecb2010.com

16 ianuarie 2010

File de...geodezie!


Istoria masuratorilor terestre se pierde in negura vremurilor...
Incepand cu tablitele din Mesopotamia si Egiptul Antic continuand cu perioada romana, apoi aparitia oraselor si o data cu ele a cartilor funciare ("Ai carte, ai parte!) iata-ne ajunsi in era unei fantastice dezvoltari tehnologice.
Indemnul este insa de a nu uita ceea ce in anul 1775 era
Instructia obligatorie a unui topograf.
“Un topograf trebuie sa fie cu frica de Dumnezeu, sa se inteleaga cu toata lumea, sa nu inceapa discutii sau certuri inutle, ci sa fie loial, cinstit, cu dorinta de munca si harnic, sa nu primeasca in niciun caz cadouri sau orice alt lucru necinstit pentru masuratorile facute sau sa ia partea cuiva in masuratorile sale din prietenie sau alte scopuri…..”

O lectura deosebit de interesanta pe care o recomand tuturor si pe care o aflati aici

Aparitie carti de specialitate Editura Nemira

Dictionarul Enciclopedic isi propune sa faciliteze intelegerea bogatelor materiale de specialitate existente si vine in sprijinul cercetatorilor si inginerilor, tehnicienilor si studentilor, precum si al traducatorilor, care activeaza in cercetare, invatamant, proiectare, inginerie tehnologica sau executie din diferite sectoare de activitate.

Autor: Nicolae Zegheru, Mihai Gabriel Albota
Colectia:Dictionarele Nemira
ISBN:978-606-8073-91-0
Numar pagini: 423
Format:165 x 245 mm
Aparitie: Nov 2009

15 ianuarie 2010

Tranzactii imobiliare in scadere...


CLUJ-NAPOCA.
Numărul tranzacţiilor imobiliare înregistrate de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj (OCPI) în perioada ianuarie - noiembrie 2009 a scăzut cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, şi înscrierile ipotecilor au scăzut cu 59%, iar numărul avizelor de scoatere din circuitul agricol a terenurilor, în vederea construcţiei, s-a redus cu 43%.

Sursa: aici